Peľ, vo včelárstve tiež nazývaný včelí chlieb, je nenahraditeľným zdrojom bielkovín vo výžive včelstva. Obsah bielkovín v peľoch závisí od druhov kvetov a pohybuje sa od 10 do 54 %. Peľ liesky obsahuje 46,68 % stráviteľných bielkovín. Popri lieske je najhodnotnejší peľ z rakyty, ktorý obsahuje až 47,13 % stráviteľných bielkovín. Okrem bielkovín obsahuje peľ (aj perga) aj aminokyseliny, uhlohydráty, vitamíny a tuky. Silné včelstvo spotrebuje za rok aj 100 kg peľu. Včela prináša peľ na treťom páre noh na tzv. peľových košíčkoch. Po prinesení do úľa ho strasú pomocou tŕňa na druhom páre nôh. Včely peľ obohatia o sliny (tým sa dosiahne fermentácia peľu) a hlavou natlačia do bunky. Tu prebieha, pomocou baktérií mliečneho kvasenia, mliečne kvasenie, pri ktorom vzniká kyselina mliečna. Takýto peľ vydrží v bunkách dlhú dobu a nazýva sa perga (konzervovaný peľ).
Voda | 18,5% |
Bielkoviny | 23,7% |
Tuky | 4,8% (1-20%) |
Cukry | 27% |
Minerály (K, Ca, S, Mg, Zn, P, Al, Fe, Se) | 5% |
Celulózne substancie | 18% |
Vitamíny | A, B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (nikotinamid), B5 (kyselina pantoténová), B6 (pyridoxín), B8, B9 (kyselina folová), B12 (kyanokobalamín), D, E, H, rutín |
Enzýmy a koenzýmy | |
Steroly | |
Flavonoidy | |
Baktérioskopické substancie a substancie podmieňujúce rast | |
Pigmenty | |
Prchavé mastné kyseliny |
Pravidelný konzum peľu pôsobí na celkové zlepšenie zdravotného stavu, únava a vyčerpanosť postupne miznú, vracia sa pokoj , pocit uľahčenia a sily, stupňuje sa radosť zo života a chuť do práce. Tento účinok je postupný. Pocit vzostupu a návratu dobrej nálady sa stupňuje až po štádium životnej sily, ktorá pripomína mladosť. Tento účinok spočíva v tom, že sa organizmus zbavuje jedov. Odporúčané denné dávky peľu sú pol kávovej až jedna polievková lyžica peľu. Peľ sa konzumuje zmiešaný s medom, ovocnými šťavami a inými nápojmi, müsli a pod.
Peľ prispieva k zlepšeniu črevnej mikroflóry a trávenia. Pri porovnávaní peľu s 12 probiotickými produktami predávajúcimi v lekárňach, len jeden produkt reagoval na salmonelu ako peľ (zničil salmonelu). (Deutshe Binen-Journal, č.5, str. 12-13)
Bežné včelami navštevované rastliny a percentuálny obsah čistej bielkoviny | |||
Kvalita | Názov | Latinský názov | % čistej bielkoviny |
---|---|---|---|
Najlepšia | Topol čierny | Populis nigra | 36 |
Lupina úzkolistá | Lupinus augustifolius | 34 | |
Hadinec skorocelový | Echium plantagineum | 33 | |
Lepšie | Jabloň domáca | Malus domestica | 27 |
Eukaliptus modrý | Eucaliptus saligna | 26 | |
Hruška obyčajná | Pyrus kommunis | 26 | |
Ďatelina plazivá | Trifolium repens | 26 | |
Mandľa obyčajná | Prunus dulcis | 25 | |
Dobrá | Repka olejná | Brassica napus | 24 |
Vŕba pestrá | Salix discolor | 22 | |
Lucerna siata | Medicago sativa | 21 | |
Komonica | Mellitus species | 20 | |
Hranica minimálnej potreby včelstva | |||
Zlá | Bavlník | Gossypium hirsutum | 19 |
Levandula | Levandula species | 19 | |
Citrus | Citrus species | 19 | |
Vŕba babylonská | Salix babylonica | 15 | |
Kukurica | Zea Mays | 15 | |
Čučoriedka | Vaccinium species | 14 | |
Púpava lekárska | Traxacum officinale | 14 | |
Slnečnica | Helianthus annuus | 13 | |
Pohánka jedlá | Fagopyrum esculentum | 11 |
Na získavanie obnôžkového peľu sa vo včelárskej praxy využivajú zariarenie nazývané peľochyty. Peľochyty sú roznej konštrukcie a umiestnenia, ale všetky fungujú na rovnakom princípe. Včela s peľom musí prejsť cez tzv. peľochytovú mriežku, ktorá (čiastočne alebo úpne) zachytáva peľové hrudky na treťom páre noh. Peľ následne padá do zbernej nádoby. Peľochytová mriežka je roznych tvarov.
Výroba peľového medu
K výrobe peľového medu potrebujeme 50 g peľu, 500 g tekutého medu, lyžicu, mlinček na kávu, ručný šľahač. Peľ zomelieme na jemný prášok. Med roztopíme vo vodnom kúpeli pri teplote 36 °C, aby sa peľ lehšie v mede rozmiešal. Peľový prášok nasypeme do medu, ručne premiešame a následne vymiešame pomocou ručného šľahača. Po vymiešaní sa peľový med naplní do sklenených nádob.