Včelie produkty

Med

Med je prírodná, sladká látka, produkovaná včelou medonosnou (Apis mellifera) z nektáru rastlín, alebo z výlučkov živých častí rastlín alebo výlučkov hmyzu cicajúceho šťavy rastlín a nachádzajúcich sa na živých častiach rastlín, ktoré včely zbierajú, pretvárajú vylučovaním špecifických látkok, nechávajú dehydrovať, uskladňujú a nechávajú v plástoch vyzrieť. Delí sa podľa pôvodu na kvetový, medovicový a … Pokračovať v čítaní: Med

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou roztoku medu, vody, živín (živné soli) a ušľachtilých kvasiniek, prípadne bylín, korením, ovocia, ovocných štiav. Je príjemnej vône po mede a sladkej chuti. Hlavnými faktormi ovplyvňujúcimi chuť medoviny sú: druh medu použitý na jej výrobu a druh kvasiniek (prípadne byliny, ak boli použité). Medovina sa podľa použitých surovín delí … Pokračovať v čítaní: Medovina

Včelí vosk

Včelí vosk je produkovaný voskotvornými žľazami včiel. Včely využívajú vosk na stavbu plástov. Vylučuje sa na 3. až 6. sternite bruška včiel na tzv. voskových zrkadielkach. Včela šupinky vosku hryzadlami rozmiesi za súčasného pridávania výlučku čeľustnej žľazy. Voskotvorné žľazy vylučujú vosk pri teplote 32 °C. Teplota  topenia vosku je 63 až 65 °C. Peľ, tiež vo včelárstve … Pokračovať v čítaní: Včelí vosk

Peľ

Peľ, vo včelárstve tiež nazývaný včelí chlieb, je nenahraditeľným zdrojom bielkovín vo výžive včelstva. Obsah bielkovín v peľoch závisí od druhov kvetov a pohybuje sa od 10 do 54 %. Peľ liesky obsahuje 46,68 % stráviteľných bielkovín. Popri lieske je najhodnotnejší peľ z rakyty, ktorý obsahuje až 47,13 % stráviteľných bielkovín. Okrem bielkovín obsahuje peľ … Pokračovať v čítaní: Peľ

Propolis

Propolis (včelí tmel) je produkt spracovania živicovitých látok zbieraných včelami a obohatených o sekrét slinných žliaz včiel, vosku a peľu. Včely zbierajú živicové látky z púčikov, listov, výhonkov, stebiel, kôry stromov a kvetov. Aby stromy chránili svoje púčiky pred baktériami a plesňami, produkujú živicu. Zloženie sa mení v závislosti na rastlinnom zdroji, a taktiež od … Pokračovať v čítaní: Propolis

Materská kašička

Materská kašička je výlučok hltanových žliaz mladých včiel, zmiešaný s výlučkami pyskovej žľazy a s medom z medových vačkov. Materská kašička slúži včelám na kŕmenie lariev v materských bunkách. Je to smotanovo-žltá až jasnohnedá priesvitná hmota medovej konzistencie, kyslej a sladkej chuti. Včelia matka sa vyvíja z oplodneného vajíčka rovnako ako včela-robotnica. Včelia matka sa … Pokračovať v čítaní: Materská kašička

Včelí jed

Včelí jed je produkt jedovej žľazy robotníc a matiek. Je to bezfarebná tekutina príjemnej vône a kyslej reakcie (ph= 5,2). Skladá sa s 66% vody a 34% sušiny, ktorú tvoria takmer 75% bielkoviny. Hlavnou zložkou včelieho jedu je bielkovina melitín, ktorá obsahuje 13 aminokyselín. Mladé včely majú v mednom vačku málo jedu, s vekom včiel … Pokračovať v čítaní: Včelí jed