Materská kašička je výlučok hltanových žliaz mladých včiel, zmiešaný s výlučkami pyskovej žľazy a s medom z medových vačkov. Materská kašička slúži včelám na kŕmenie lariev v materských bunkách. Je to smotanovo-žltá až jasnohnedá priesvitná hmota medovej konzistencie, kyslej a sladkej chuti.
Včelia matka sa vyvíja z oplodneného vajíčka rovnako ako včela-robotnica. Včelia matka sa vyvíja (16 dní) kratšie ako robotnica (21 dní) pritom je väčšia. Tento dimorfizmus a kratší vývin má za následok materská kašička resp.: proteín Royalaktin v nej obsiahnutý (Masaki Kamakura 2011). Tento proteín naštartuje množstvo molekulárnych javov, ktoré vyústia do vývoja matky.
Vo farmakológii sa z materskej kašičky odstraňuje voda procesom Lyofilizácie (schladenie na teplotu -50°C vo vákuu). Materská kašička obsahuje približne 65% vody a 35% sušiny, z čoho cca 13% bielkovín, 6% tukov, 13% cukrov, zvyšok tvoria minerálne látky, vitamíny, hormóny a ostatné látky. Z cukrov prevládajú monosacharidy glukóza a fruktóza (až 90%), pričom prevláda fruktóza. Je tu zastúpených 14 aminokyselín, 9 druhov hormónov, 8 druhov vitamínov. Hlavné prvky sú v zostupnom poradí: K, Ca, Na, Mg, Zn, Fe, Cu a Mn (Nation a Robinson, 1971, Ivanov a Chervenakova, 1985; Benfenati et al., 1986), ale sú prítomné aj stopové prvky (0,01 až 1 mg / 100 g) Ni, Cr, Sn, W, Zb, Ti a Bi. Prítomnosť acetylcholínu bol zistení v koncentrácii 1 mg/g suchej hmotnosti.
- stimuluje diferenciáciu neurónov, promots generácie všetkých troch typov buniek tvoriacich centrálnej
Zistené boli tiež Polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky. V materskej kašičke boli nájdené hormóny ako testosterón, progesterón, prolactine, estradiol (zvyšujú mužskú a ženskú plodnosť, a tiež mužskú silu a vytrvalosť). Z vyššie uvedených látok, obsiahnutých v materskej kašičke, vyplýva, že pôsobí proti únave a zvyšuje aktivitu mozgu.
Najviac zastúpené aminokyseliny v materskej kašičke sú prolín, lyzín, kyselina glutámová, β-alanín, fenylalanín, aspartát, a serín (Boselli et al., 2003).
Čerstvá | Lyofilizovaná | |
---|---|---|
Voda (%) | 60-70 | <5 |
Tuky (%) | 3-8 | 8-19 |
10-hydrogen-2-decénová kyselina | >1,4 | >3,5 |
Bielkoviny (%) | 9-18 | 27-41 |
Fruktóza+glukóza+sacharóza | 7-18 | – |
Fruktóza (%) | 3-13 | – |
Glukóza (%) | 4-8 | – |
Sacharóza (%) | 0,5-2,0 | – |
Popol (%) | 0,8-3,0 | 2-5 |
pH | 3,4-4,6 | 3,4-4,6 |
Royalaktin („kráľovská bielkovina“) je proteín obsiahnutý v materskej kašičke spôsobujúci dimorfizmus medzi včelou-robotnicou a matkou. Royalaktin (priamo alebo nepriamo pomocou aktivácie iných látok) môže za zvýšenie rýchlosti vývoja jedinca, veľkosť jedinca, počiatočnú váhu po opustení bunky a veľkosť vaječníkov. (Masaki Kamakura, 2011)